„Annak az embernek, aki nem olvas jó könyveket, semmi előnye nincs ahhoz képest, aki nem tudja elolvasni őket.” (Mark Twain)

„Napjaink közszereplői nem tudják megírni beszédeiket vagy nem tudnak könyvet írni. Van rá némi bizonyíték, hogy elolvasni sem tudják”. (Gore Vidal)

„A legtöbb új könyv elfelejtődik egy év alatt – különösen azok felejtik el őket, akik kölcsönkérték.” (Evan Esar)

„A könyvesbolt az egyetlen bizonyítékunk arra, hogy az emberek még gondolkodnak”. (Jerry Seinfeld)

„A könyveknek ugyanazok az ellenségei, mint az embereknek: a tűz, a nedvesség, az állatok, az időjárás és a saját beltartalmuk.” (Paul Valery)

„A legjobb könyvek azok, amelyek azt mondják el neked, amit már tudsz.” (George Orwell)

„Vannak könyvek, amelyeknek messze az első és hátsó borítója a legjobb részük.” (Charles Dickens)

„Egy szoba könyvek nélkül olyan, mint a test lélek nélkül.” (Marcus Tullius Cicero)

„Ha csak ugyanazokat a könyveket olvassuk, amiket mások, akkor csak azt fogjuk gondolni, amiket mások.” (Haruki Murakami)

„Régen a könyveket írástudók írták és a köznép olvasta. Ma a könyveket a köznép írja és senki sem olvassa.” (Oscar Wilde)

„A könyv olyan, mint egy kert, amelyet a zsebben hordanak.” (kínai közmondás)

„Valahányszor megjelenik egy új könyv, olvass el egy régit.” (Samuel Rogers)

„Sokat, vagy nem sokat, olvasni kell!” (Plinius)

„A lélek hőmérője: a könyv.  Mondd, meg mit olvasol és megmondom: mi vagy. Megmondom mi az akaratod, célod, vágyad, álmod.” (Juhász Gyula)

„A költőnek van legszebb hivatása a földön: ő az, aki halhatatlanná varázsolja a mulandóságot.” (Juhász Gyula)

„Minden itt látható könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla.(…) Az itt található könyvek mindegyikéről elmondható, hogy egyszer a legjobb barátja volt valakinek.” (Carlos Ruíz Zafón)

„És még azt is gondolom, hogy az írás és az olvasás a meditáció legtartalmasabb formája. Még senki sem talált fel ennél is tartalmasabbat. Ha a világtörténelem legérdekesebb elméinek műveit olvassuk, nemcsak a saját elménkkel töprengünk, de az övékével is. És ez számomra maga a csoda.” (Vonnegut)

„A könyvek és a tapasztalatok együtt alakítják a lelket.” ( Radnóti Miklós)

„Mikor egy régi könyvet olvasunk, az olyan, mintha mindazt az időt olvasnánk, ami eltelt a könyv megírása óta. Ezért fontos a könyv kultuszának ápolása. egy könyv tele lehet hibával, lehet, hogy más véleményen vagyunk, mint a szerző, de akkor is van benne valami szent, valami isteni, nem babonás tiszteletből, hanem a boldogság, a tudás keresésének vágyából következően.” (Borges)