Néhány jó tanács arról hogyan őrizhetjük meg könyveink jó állapotát évtizedeken keresztül:

Először nézzük a könyvespolcon tárolás szabályait:

 • A polcok ne kerüljenek felszerelésre fűtőtest fölé, mert a felszálló meleg levegő kiszárítja a könyvek ragasztókötését, elvetemíti a kötéstáblát, a bőrkötéseket kiszárítja. Ha lehetőségünk van rá a szobának arra a  felére állítsuk a polcokat ahol nem éri tűző napfény, mert a vászonkötések néhány év alatt kifakulnak.
 • A könyvek egyik legnagyobb ellensége a víz , ezért a virágainkat ne tartsuk a becses könyveink polcain, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a könyvek gyakran esnek  áldozatául az öntözésnek
 • A könyv gerincek megóvása érdekében amikor leveszünk a polcról egy kötetet, azt lehetőleg ne a gerincnél fogva tegyük. Egy ideig bírni fogja de előbb utóbb meglazul és leszakad vagy megreped a gerinc.

Itt kell megemlíteni azokat a dolgokat amit ne tegyünk a könyvvel:

 • Felejtsük el a cellux (átlátszó ragasztószalag) használatát, ha könyvről van szó
 • A leszakadt gerinc javítását, pótlását inkább bízzuk szakemberre, de ha kevésbé értékes könyvről van szó akkor megpróbálhatjuk magunk is elvégezni a javítást. Ehhez a munkához  a PLANATOL ragasztót tudjuk ajánlani. Papír és bőr ragasztásához egyaránt alkalmas.
 • Ne vágjuk körbe a könyvet és ne engedjük, hogy más ezt tegye.
 • Ha felvágatlan példányról van szó, ne próbáljuk meg az ujjunkkal elszakítani egymástól a lapokat
 • A korábbi tulajdonosi beírások és pecsétek eltüntetése sem laikus feladat és gyakorta nem is indokolt
 • Vigyázzunk a védőborítóra, mert az a könyv részét képezi, értéknövelő tényező. Esetleges sérülései ugyanúgy javíthatóak, restaurálhatóak, ezért nem indokolt a kidobásuk.
 • Ne tartsuk a könyveket bedobozolva fűtetlen pincébe, még ideiglenesen sem.  A  penészedés komoly állapot károsító tényező, amelyet nehéz és költséges helyrehozni.
 • A padláson tárolt könyveket a rágcsálóktól és a szú-féle bogaraktól kell megóvni.

Bőrkötések ápolása:

A bőrkötések abban az esetben is külön törődést igényelnek, ha megfelelő körülmények között tároljuk őket, mivel hajlamosak a kiszáradásra. Alapos portalanítás után a kötéstáblát vékonyan át kell kenni bőrtisztító-folyadékkal (likker), de használható erre a célra méhviasz is. A bőrön talált penészfoltokat 70%-os alkohololdattal kell áttörölni. A pergament és a fehér disznóbőrt óvatosan és nagyon vékonyan kell kezelni, hogy elkerüljük a bőr megsötétedését.

Vászonkötések ápolása:

Abban az esetben ha megfakult a vászon, nehéz az eredeti állapot visszaállítása. Esetleg textilfestékkel próbálkozhatunk de inkább bízzuk szakemberre.

Papírkötések, papír lapok tisztítása:

Alapos portalanítás után a szennyeződéseket egyszerű puha radírgumival próbáljuk eltávolítani.

A penészes nedves könyveket teljesen külön kell kezelni a többi „egészséges” könyvtől. Első lépés az alapos kiszárítás. Ezért a könyvet  szét kell nyítni és egy jól szellőző helyen kell tárolni a teljes kiszáradásig. A száradást ventilátorral vagy hideglevegős hajszárítóval segíthetjük. A penészfoltokat kiporszívózzuk és 70%-os alkohololdattal áttöröljük  majd megszárítjuk a lapokat.

Az elázott könyvek esetében a kiszárítás mellett fontos, hogy prés vagy valamilyen súly alá helyezzük, evvel gátolva a könyvtest vetemedését, eldeformálódását.

Minden esetben törekedjünk az eredeti állapot megóvására ill visszaállítására.

Forrás: Galli Kati: Régi, becses könyvek ápolása és restauráltatása / Budapest, 2006.