Mai időkben a könyvtár már nem a luxus, hanem a műveltség, kultúra, nemkülönben a társadalomban elfoglalt pozíció fenntartásának fontos és nélkülözhetetlen kelléke. Ma lehet és érdemes akár modern akár egyébirányú könyvtárat alapítani és fenntartani. Igaz, hogy általánosan a ritka könyvek árai ma sem olcsóbbak, mint békében, sőt drágábbak. De ma olyan könyvekhez lehet hozzájutni, amelyeket talán később nem lehet többé beszerezni. A régi és becses könyvek gyűjtése, a tőkének legjobb befektetési módja.

(Langer Mihály 1936-ban megjelent – A magyar és külföldi bibliofilia története – című könyvéből)

Azt gondoltuk, hogy ilyen még nincs vagy legalábbis nem halottunk róla. Mert mindenkinek van saját fogorvosa, fodrásza, biztosítósa, lakberendezője, de olyan, hogy saját könyvtárosa vagy antikváriusa olyat még nem…

Aztán meg milyen jó lenne ha újra „divat” lenne, a könyvgyűjtés. A könyv, mint státusz szimbólum, úgy mint az autó, telefon, vitorlás vagy egy Thaiföldi nyaralás januárban… Ráadásként ez még értékálló is, már ha az ember el tudja dönteni, hogy melyik az és melyik nem, és ideje is van rá, hogy ezeket begyűjtse.

Kell egy jó házi könyvtár!

Én még azt tanultam a szüleimtől – ha nem tudsz, vagy nem ismersz valamit, nézz utána! – és ez belém ivódott és én is ezt adom tovább.

Az általános iskola 2. osztályába jártam amikor egy nap hazafelé az iskolából, megkérdeztem az apámtól, hogy szerinte van –e Isten? Ő hívő emberként is nagyon zavarba jött és nem tudott határozott választ adni. Mire én :- Nem baj, majd otthon megnézzük a lexikonban.

Persze tudom, hogy az internet korában ez már egészen más jelentőséggel bír, mert egy-két kattintással hozzájuthatunkt a szükséges információhoz.

Igenis kell egy jó házi könyvtár!

Sokan sokszor „leírták” már a könyvet, hogy a sok elektronikus kütyü és pláne az internet miatt, folyamatosan veszít a jelentőségéből. Ez tévedés. Az internet valóban „nagy varázslat”, de nem minden esetben elegendő.

Való igaz, hogy rengeteg információ megtalálható, pl. ha egy évszámra vagyok kíváncsi, vagy ha ügyeletes patikát keresek a közelben, de ha valaki igazán el akar mélyedni egy témában, pl. a gyerek egy fontos dolgozatra vagy számonkérésre készül, ilyen esetekben az internet már kevés. Mennyire jó, hogy csak le kell emelnie a könyvespolcról a megfelelő kötetet.

A jó házi könyvtár egyben jó befektetés

Egy komoly könyvtár kialakítása befektetésnek is kiváló. A jól összeválogatott tételek mindenképp értéktartók, hosszú távon pedig garantált az érték növekedés. Egy ritka becses könyv képviselhet olyan értéket, mint egy komolyabb festmény vagy műtárgy. Ez sem egy utolsó szempont. Fektesse pénzét ritka, becses régi könyvekbe.

Mainapság kevés dologról mondható el hogy egyszerre élvezetes és értékes! Ezért mondjuk, hogy kell egy jó házi könyvtár!

És itt jövünk a képbe mi, az ATTICUS!

Házi könyvtár összeállítása

Több mint huszonöt éves gyűjtői és több mint tizenöt éves antikváriusi tapasztalattal vállaljuk az Ön saját könyvtárának kialakítását, felépítését. Akár meglévő könyvtárának továbbfejlesztését, akár teljesen új létrehozását is. Még a könyvszekrények kialakítására is adunk ötleteket.

Személyes kapcsolat: az Atticus az Ön házi antikváriusa

Egy jó házi könyvtár kialakítása, ami tükrözi az Ön és családja érdeklődési körét, társadalmi pozícióját, általában egy hosszabb ideig tartó, személyes kapcsolatra épülő folyamat, de az igények egyeztetése után „kulcsra kész” könyvtárak kialakítását is vállaljuk.

Forduljon hozzánk, ha egy komolyabb házi könyvtár kialakításán gondolkozik és mi mindenben segítségére leszünk.