Mennyit ér egy régi könyv?

Egy régi könyv értéke a néhány száz forinttól a több tízezer forintig is terjedhet, attól függően, hogy könyvritkaságról beszélünk vagy egy saját korában is ponyvának számító, nem túl veretes műről.

A könyv értéke elöljáróban a következőktől függ:

  • az író és a mű irodalmi értéke
  • a kiadás éve
  • hanyadik kiadás
  • hány példány készült belőle az adott kiadáskor
  • a könyv kötése, annak állapota
  • a könyv papírborítójának megléte, állapota
  • a könyv korábbi példányainak „szereplése” aukciókon
  • a könyv keresettsége
  • a könyv vagy téma divatossága
  • a könyv újabb kiadásainak ára

A régi könyvek, használt könyvek értékbecslése

Ennek a kérdésnek a nehézségét jól mutatja ez a könyv részlet:

Langer Mihály 1936-ban megjelent – A magyar és külföldi bibliofilia története – című könyvéből:

„Sok könyv értékes, nem a tartalma, hanem bizonyos tulajdonsága folytán: Rézbe metszett, vagy különösen díszes betűkkel nyomott könyv, miniatűr, tiltott, elkobzott, ha a könyv nagy hatást gyakorolt vagy sok kiadást ért el annak első kiadása. Oly könyv melynek szerzője később magas polcra emelkedett, vagy híres lett. A ritka és becses könyvek piaci árát nem lehet megállapított szabályok, vagy törvények szerint meghatározni. Általában minden könyvnek, sőt minden kiadásnak meg van a maga külön értéke, melyet az állapota, kötése, eredete, aktualitása, ritkasága és a jelenlegi keresettsége befolyásol. A ritka és becses könyvek gyűjtése a tőkének legjobb befektetési módja.”

Tehát könyv eladás, használt könyv felvásárlás alakalmával igen sok szempontot kell figyelembe venni az ár meghatározásánál, mivel az napi szinten változik, és evvel együtt a kereslet és a kínálat is. Vannak olyan régi könyvek, használt könyvek melyek például csak tökéletes állapotban képviselnek értéket és ha ez nem így van, akkor már nem is érdemes foglalkozni vele, mivel a piacot ismerve nem fogjuk tudni tovább értékesíteni.

Ezért van az, hogy addig, míg nincs a kezünkben a könyv, nem szívesen adunk árajánlatot.

Figyelemmel kell kísérni az újonnan megjelenő könyvek sokaságát, mert az azonnal kihatással van egy korábbi kiadás árára. Abban az esetben, ha egy könyv új kiadása nagyon magas áron történik, az rögtön megemeli a használt könyv értékét, de persze ez visszafelé is igaz.

Mindig vannak „áramlatok” amire oda kell figyelni, felkapott divatos könyvek, egy-egy új téma, mint például mostanában a „retro” ami újra divatba hoz rég elfeledett könyveket, és ezáltal hatással van a használt könyv árára.

Mindig vannak aktuálisan felkapott írók, (ami persze nem feltétlenül értékmérő) akár egy díjkiosztás, egy megfilmesítés vagy adott esetben egy elhalálozás kapcsán, ilyenkor azonnal érzékelhetővé válik a kereslet változása, ami  kihatással van az a régi és használt könyvek árára is.

Hogyan lehet felméretni egy magánkönyvtár értékét?

A magánkönyvtár értékére a tulajdonos nemcsak akkor lehet kíváncsi, ha el akarja adni, de akkor is, ha szeretné tudni, valójában milyen érték van a tulajdonában.

A magánkönyvtár értékét képzett értékbecslő kollégánk tudja felmérni.

Értékes könyv – nem okvetlenül régi könyv!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az értékes könyv nem okvetlenül régi könyv. Az antikvárium nyitott a modern, nemrégen kiadott könyvek vásárlására is, hiszen a vevők ezeket a könyveket is keresik!